گرفتگی عضلانی: درمان و پیشگیری فیزیوتراپی آن
اگرچه ورزشهای مختلف باعث آسیبها و عوارض متفاوتی میشوند، اما کشیدگی عضلانی به مراتب شایعترین آسیبهای مرتبط با ورزش است. کشیدگی عضلانی که به عنوان پارگی عضله یا کشیده شدن عضله نیز شناخته میشود، اغلب زمانی اتفاق میافتد که عضله فراتر از محدوده طبیعی خود، با فشار ناگهانی کشیده شود.
عضلات کمر، همسترینگ، چهارسر ران و گاستروکنمیوس بیشتر مستعد چنین فشاری هستند، در حالی که به سرعت شتاب و کند می شوند. طیف وسیعی از درمانها برای فشار عضلانی وجود دارد که به کاهش درد، تورم و تشویق به بهبودی کامل کمک میکند.
جهت مشاهده و خرید انواع صندلی انتقال بیمار کلیک کنید
فیزیوتراپی یکی از این درمان ها است، فیزیوتراپیست برنامه توانبخشی ورزشی خاص را متناسب با نیازها طراحی می کند. در این وبلاگ به بحث کشیدگی عضلات و مدیریت فیزیوتراپی آن می پردازیم.
فشار عضلانی
درجات زیادی از کشیدگی عضلات از خفیف تا شدید وجود دارد. علائم می تواند شامل درد، تورم، سفتی و کبودی باشد. بسته به شدت آنها به صورت زیر طبقه بندی می شوند:
سویههای درجه 1 - علائم ممکن است تا زمانی که فعالیت به پایان نرسد مشاهده نشوند. زمانی که عضلات کشیده می شوند یا منقبض می شوند، ممکن است احساس سفتی، گرفتگی یا احساس درد خفیف داشته باشید، اما هیچ از دست دادن قدرت یا حرکت وجود ندارد.
فشارهای درجه 2 - درد فوری هنگام کشش یا انقباض عضله، تورم، کاهش قدرت و حرکت به دلیل درد محدود می شود.
سویه های درجه 3 - این یک آسیب بسیار جدی است. ورزشکار به دلیل درد سوزش قادر به راه رفتن نیست. عضله کاملاً پاره شده و توده بزرگی از بافت عضلانی مشاهده می شود. درد فوری، تورم، کبودی و از دست دادن کامل عملکرد وجود دارد.
جهت مشاهده و خرید انواع تخت ایستا کلیک کنید
نقش فیزیوتراپیست در پیشگیری از کشیدگی عضلانی
فیزیوتراپیست اقدامات زیر را برای جلوگیری از بروز کشیدگی عضلانی تجویز می کند:
تمرینات گرم کردن و سرد کردن مناسب
دامنه حرکتی کامل مفصل را حفظ می کند
سفتی و خستگی عضلانی را درمان می کند
از عدم تعادل قدرت عضلانی جلوگیری می کند
از آسیب مجدد جلوگیری می کند.
درمان فیزیوتراپی برای فشار عضلانی
درمان فیزیوتراپی به مرحله بهبودی بستگی دارد. به عنوان یک درمان فوری، از پروتکل POLICE پیروی می شود، یعنی محافظت، بارگذاری بهینه، یخ، فشرده سازی و ارتفاع. هدف این پروتکل کاهش خونریزی و آسیب در بافت عضلانی است. توانبخشی را می توان بعد از 48 ساعت پس از آسیب شروع کرد. فیزیوتراپیست برنامه درمانی را طوری طراحی می کند که نیاز بازیکن را برآورده کند، ممکن است 12 ماه طول بکشد تا به قدرت و استقامت کامل برسد.
مداخلات فیزیوتراپی مورد استفاده برای فشار عضلانی عبارتند از:
سرما درمانی
با استفاده از کرایوتراپی به شکل کیسه یخ و حمام آب سرد در ناحیه آسیب دیده می توان التهاب و تورم را کاهش داد. استفاده مداوم از سرما چند بار در روز و هر بار به مدت 20 تا 30 دقیقه توصیه می شود.
فشرده سازی
فشرده سازی به کاهش تورم و التهاب کمک می کند که منجر به کاهش درد و افزایش روند بهبودی می شود. فشردهسازی استاتیک را میتوان با بانداژ الاستیک نیز برای اعمال فشار ثابت و کمک به جلوگیری از تورم اضافی استفاده کرد.
جهت مشاهده و خرید انواع بالابر بیمار (لیفت بیمار) کلیک کنید
برای از بین بردن مایع اضافی در ناحیه آسیب دیده می توان فشرده سازی فعال (عمل پمپاژ) انجام داد، این عمل همچنین باعث افزایش جریان خون اکسیژن شده، مورد نیاز برای ترمیم و التیام بافت می شود.
ماساژ
ماساژ درمانی به افزایش جریان خون و شل شدن عضلات سفت کمک می کند که به بهبود بافت های آسیب دیده کمک می کند. با اعمال فشار به بافت عضلانی آسیب دیده، مایع اضافی و مواد زائد سلولی از بین می روند. ماساژ عضلات آسیب دیده و اطراف آن به کاهش درد و بهبود دامنه حرکتی کمک می کند.
گرما درمانی
ترموتراپی ممکن است برای کمک به تسکین درد اعمال شود. گرما درمانی را می توان به صورت بطری آب گرم، پد آب گرم برقی، پارچه داغ، حمام گرم و غیره انجام داد. گرما درمانی جریان خون را افزایش می دهد و در نتیجه باعث بهبودی و آرامش عضلات می شود. استفاده متناوب از گرما درمانی و سرما درمانی به کاهش درد و تورم ناشی از کشیدگی عضلانی کمک می کند.
ده ها
تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (TENS) باعث تسکین درد ناشی از فشار عضلانی می شود.
سونوگرافی
سونوگرافی در شکستن چسبندگی ها بسیار موثر است و در نتیجه گردش خون و تحرک را افزایش می دهد.
شاک ویو تراپی
شاک ویو تراپی انرژی بالایی را به نقاط دردناک منتقل می کند و باعث بازسازی و در نتیجه بهبودی می شود.
لیزر
لیزر به کاهش التهاب، درد و بهبود بافتهای آسیبدیده کمک میکند، بنابراین با افزایش متابولیسم داخل سلولی، زمان بهبودی را به طور کلی کاهش میدهد.
دامنه حرکت
فیزیوتراپیست از تکنیک های عملی برای حفظ دامنه حرکتی مفصل استفاده می کند. در ابتدا تمرینات ساده دامنه حرکتی برای حفظ تحرک در ناحیه آسیب دیده انجام می شود. پس از مدیریت حاد آسیب مانند عصا، بریس یا مداخلات تسکین درد نیز انجام می شود.
جهت مشاهده و خرید انواع یخچال آزمایشگاهی کلیک کنید
تمرینات تقویتی
تمرینات تقویتی با تمرینات آرام بخش عضلات شروع می شود. بعداً تمرینات با وزنه اضافه می شود. برای قدرت عضلانی تمرینات حداقل مقاومتی توصیه می شود. پیشرفت وزنه ها، تکرارها و ست ها بسته به شرایط بیمار تغییر می کند.
در طول مرحله ریکاوری، تمرینات باید با خیال راحت انجام شود تا قدرت عضلانی و بهبودی را تقویت کند تا از آسیب مجدد جلوگیری شود.
تمرینات کششی
فیزیوتراپیست ورزش های کششی را توصیه می کند که ممکن است به حفظ انعطاف پذیری و دامنه حرکت کمک کند. تمرینات مقاومتی و کششی ملایم مهم هستند، زیرا به تراز کردن بافت اسکار که در طول فرآیند بهبودی ایجاد میشوند، کمک میکنند.
جهت مشاهده و خرید انواع ایست آسان (ایزی استند easy stand) کلیک کنید
حتی اگر بازیکن دیگر احساس درد نکند باید تا چند هفته از ورزش اجتناب شود. هنگامی که آسیب بهبود یافت، قدرت و تحرک کامل به دست آمد، بازیکن می تواند با موفقیت به بازی بازگردد و خطر وقوع را کاهش دهد.