قالب سازی پلاستیک چیست؟ تعریف قالب سازی پلاستیک
از قالب سازی پلاستیک برای تولید انواع قطعات پلاستیکی استفاده می شود. این قطعات می توانند شامل هر چیزی باشند از قطعات پلاستیک به کار رفته در خودرو گرفته تا اسباب بازی های پلاستیکی.
استفاده از قالب سازی پلاستیک به دلیل سرعت و کیفیت بالا در تولید، مورد توجه تولیدکنندگان قرار گرفته است؛ اما تنها سرعت و کیفیت کار از مزایای قالب سازی پلاستیک نیست؛ قیمت پایین تولید، کم بودن ضایعات و کنترل ضخامت قطعات را نیز می توان از مزایای این تکنولوژی برشمرد. اگر دوست دارید این مورد اطلاعات بیشتری به دست آورید، پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را از دست ندهید.
قالب سازی چیست؟
قالب سازی را معمولا در کنار ریخته گری می آموزند. در اصل قالب ساز باید با هنر ریخته گری نیز آشنا باشد. البته لازم به ذکر است که کاربرد این دو متفاوت است.
از قالب گیری تنها در صنعت استفاده نمی شود، اگر شما مجسمه ساز یا سفالگر باشید نیز به این هنر نیاز خواهید داشت اما قطعا در این مقاله ما در مورد این نوع قالب سازی هنری سخن نمی گوییم بلکه هدف، قالب سازی صنعتی است.
در این قسمت از مقاله تنها اشاره کوتاهی به تاریخچه قالب گیری کرده و سپس در ادامه به معرفی انواع روش های تولید قالب پلاستیکی خواهیم پرداخت.
تاریخچه قالب سازی به دوران رنسانس یعنی به قرن 14 میلادی بر می گردد. اروپاییان آن زمان، به شدت پیرو فرهنگ نیاکان خود بوده و مجسمه سازی را دقیقا با رعایت تناسبات و پرسپکتیو انجام می دادند.
ساخت قالب گچی برای این کار رواج یافت و کم کم آن ها موفق به ساخت انواع قالب از گل، چوب و سایر مواد شدند.
پس می توان اروپاییان زمان رنسانس را اولین مخترعین قالب معرفی کرد هرچن که عده ای نیز بر این باورند که مصریان باستان بسیار قبل تر از آن ها از قالب استفاده می کردند. از این اختلاف نظرها که بگذریم، در هر حال ساخت قالب های صنعتی نیز از همین قالب های هنری الهام گرفته شد.
چند نوع روش برای ساخت قالب پلاستیک داریم؟
قالب سازی پلاستیک صنعت گسترده ای است که شامل انواع روش ها برای تولید قطعه می شود. این روش ها را در ادامه بیشتر خواهید شناخت.
قالب تزریق پلاستیک
در روش تزریق پلاستیک، ابتدا مواد اولیه که معمولا به شکل گرانوا اند، وارد قیف دستگاه شده و سپس با فشار و دمای زیاد به شکل مذاب در می آیند.
در مراحل بعدی این مواد به داخل قالب بسته شده با گیره تزریق شده و سپس خنک شده و در آخر نیز با بیرون پرت می شوند. این روش به دلیل سرعت بالای تولید و همچنین قیمت مناسب محبوبیت بسیاری دارد.
قالب فشار اکستروژن
در این روش از فشار گاز اکستروژن برای تزریق مواد مذاب به داخل قالب استفاده می شود. روش فشاری بسیار سریع است و شاید به همین دلیل است که برای ساخت قطعات ظریف پیشنهاد نمی شود.
قالب ضربه ای تزریقی
در روش ضربه ای پلاستیک مذاب به کمک لوله پاریسون وارد قالب شده و سپس شکل می گیرد. در این روش نیز بعد از خنک شدن، قطعه از قالب خارج می شود.
قالب پرسی
قالب های پرسی بسیار مناسب برای تولید انواع قطعات پلاستیکی اند. با کمک این روش می توان به راحتی به قطعه فرم داد و یا آن را خم کرد؛ بنابراین، باید حتما از مواد قابل انعطافی چون پلاستیک و سیلیکون استفاده کرد.
قالب سازی باد
در این روش به کمک باد به قطعه شکل می دهند. فرآیند کار به این شکل است که لوله ای به توده پلاستیک متصل است.
این لوله برای عبور جریان شدید باد طراحی شده است. توده پلاستیک متصل به انتهای لوله با کمک جریان باد به اشکال مختلفی تبدیل می شود. این نوع قالب گیری شبیه به هنر شیشه گری فوتی است.
بعد از اینکه قالب با فشار باد پر شد، زمانی برای خنک شدن به آن داده می شود؛ سپس قالب دو تکه از هم جدا شده و قطعه آزاد می شود.
قالب دورانی
نام قالب گیری دورانی را روتو نیز می نامند. در این روش، حرکت های دورانی و حرارت بالا نقش اساسی در پخش مواد در داخل قالب دارند.
اگر تصور می کنید که در این روش نیز موا مذاب مانند روش تزریقی به داخل قالب ریخته می شود باید گفت که خیر این گونه نیست و فرایند ساخت در اینجا متفاوت است.
به این شکل که ابتدا مقداری پودر پلیمر به داخل قالب ریخته شده و سپس این حرارت بالای و حرکت است که گرد پلیمر را به قطعه مبدل می کند.
جمع بندی
قالب سازی پلاستیک برای ساخت قطعات سیلیکونی و پلاستیکی به کار می رود.
امروزه اکثر قطعاتی که در موبایل یا خودرو خود می بینید، به وسیله این صنعت قالب گیری شده اند. در میان انواع روش های تولید پلاستیک، روش تزریقی به دلیل سرعت مناسب و قیمت مناسب طرفداران بیشتری دارد اما روش های دیگری نیز برای تولید وجود دارد که نوع بادی، قالبی و فشار با گاز از این موارد است.